Odmiana: BURLAT
Miejsce wyhodowania: Francja
Pochodzenie: nieznane
Wzrost: drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze.
Zapylacze: Vega, Wczesna Riversa, Van, Stark Hardy Giant, Jaboulay, Rainier.
Odmiany zapylane: Rivan,Wczesna Riversa, Van, Merton Premier, Rainier, Vanda.
Plonowanie: w kres owocowania wchodzi późno, plonuje obficie i corocznie.
Owoce: duży (6,5-7g), szerokosercowaty, spłaszczony i lekko pofałdowany przy szypułce. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dość podatne na pękanie, dobrze znoszą transport.
Dojrzałość zbiorcza: I dekada czerwca.
Wytrzymałość na mróz: duża.
Podatność na choroby: mała.
Przydatność owoców: deserowa.
BURLAT
KARESOVA ISK
KORDIA
LAPINS ISK
RAINIER
REGINA
SAM ISK
SUMMIT ISK
TECHLOVAN®
ULSTER ISK
VANDA®
VEGA ISK