Odmiana: ALWA
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: Siewka z wolnego zapylenia odmiany Macoun
Wzrost: silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delikates, Empire, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol®, Lobo, Lodel®, Melrose, Paulared, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos.
Odmiany zapylane: Lodel®, Szampion.
Owoce: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźxnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 4,5 miesiąca; chłodnia KA: 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: bardzo duża
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana; inne: choroby kory i drewna - b. mała.
ALWA
ARIWA®
CELESTE®
DELIKATES
ELISE®
GALA MUST™
GENEVA EARLY
GLOSTER
GOLDEN DELICIOUS REINDERS®
IDARED
IDAREDEST®
JONAGOLD DECOSTA®
JONAGORED SUPRA®
JONICA
LIGOL®
LOBO
MUTSU NK®
NAJDARED®
PAULARED
PINOVA®
PIROS®
RUBINSTAR®
SAWA®
SZAMPION ARNO®
SZAMPION RENO®
WALERIA®