Odmiana: ALWA Miejsce wyhodowania: Polska Pochodzenie: Siewka z wolnego zapylenia odmiany Macoun Wzrost: silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać. Zapylacze: Arlet, Cortland, Delikates, Empire, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol®, Lobo, Lodel®, Melrose, Paulared, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos. Odmiany zapylane: Lodel®, Szampion. Owoce: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźxnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec. Dojrzałość zbiorcza: połowa października. Przechowywanie: chłodnia: 4,5 miesiąca; chłodnia KA: 7 miesięcy. Wytrzymałość na mróz: bardzo duża Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana; inne: choroby kory i drewna - b. mała. |
ALWA ARIWA® CELESTE® DELIKATES ELISE® GALA MUST™ GENEVA EARLY GLOSTER GOLDEN DELICIOUS REINDERS® IDARED IDAREDEST® JONAGOLD DECOSTA® JONAGORED SUPRA® JONICA LIGOL® LOBO MUTSU NK® NAJDARED® PAULARED PINOVA® PIROS® RUBINSTAR® SAWA® SZAMPION ARNO® SZAMPION RENO® WALERIA® |